Zamknij komunikat |X|

Wykorzystujemy pliki cookies. Nie zawierają one żadnych danych osobowych, służą jedynie w celach: œwiadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane urządzeniu, którego używasz do oglądania tej strony. Zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej na ten temat >>

suplementy diety
Attibassi
Popularne: suplementy diety, aloes, odchudzanie, diety, dieta indywidualna, odrobaczanie, odrobaczanie ludzi, pasożyty, żurawina, zapalenie dróg moczowych, kuracja oczyszczająca

07-02-2015

Co to jest mikroflora jelitowa?

100 000 miliardów bakterii i mikroorganizmów w naszych jelitach, które stanowią około 1,5 kg masy naszego ciała, a które można najprościej podzielić na "dobre" i "złe".

Jakie znaczenie ma mikroflora jelitowa?
Prawidłowa, czyli właściwie zrównoważona mikroflora odpowiada nie tylko za prawidłowy przebieg procesu trawienia ale również stanowi swoistą ochronę organizmu przed bakteriami chorobotwórczymi. "Dobrą" część mikroflory stanowią bakterie kwasu mlekowego naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym.

Na czym polega wpływ bakterii kwasu mlekowego na nasze zdrowie?
Przede wszystkim wpływają na właściwą perystaltykę jelit (podobnie jak błonnik), co przekłada się na prawidłowe wypróżnianie. Trzeba również pamiętać, że zapobiegają wielu schorzeniom, bowiem kolonizując się trwale w jelitach zmniejszają szanse przylepiania się do śluzówki "złych" bakterii. Posiadają zdolność wytwarzania substancji, takich jak kwas mlekowy, nadtlenek wodoru oraz specyficzne peptydy, które działają hamująco a nawet zabójczo w stosunku do wielu chorobotwórczych bakterii, grzybic i drożdżyc przewodu pokarmowego. Dodatkowo wiążą cholesterol w jelicie i obniżają jego poziom we krwi.

Równowagę flory bakteryjnej zakłócają:

  • przyjmowanie antybiotyków
  • zabiegi chirurgiczne
  • infekcje
  • niewłaściwa dieta
  • zmiana pożywienia (szczególnie w podróżach)
  • stres
  • siedzący tryb życia
  • wiek - starzenie się

Objawy drastycznego zmniejszenia liczby bakterii kwasu mlekowego:

  • bóle brzucha
  • zaparcia, wzdęciarozwolnienia i biegunki podróżne
  • niestrawność
  • nadkwaśność
  • alergie pokarmowe
  • podwyższony poziom cholesterolu

Polski rynek farmaceutyczny oferuje szereg preparatów probiotycznych.
Przy wyborze odpowiedniego preparatu należy stosować obiektywne kryteria i ocenić:

  • skład mikroorganizmów
  • gwarantowaną, standaryzowaną ilość bakterii w pojedynczej dawce,
  • stabilność mikroorganizmów w temperaturze pokojowej,
  • wrażliwość probiotyków na działanie soku żołądkowego, efektywność zasiedlania jelit,
  • sposób dawkowania,
  • wskaźnik jakość/cena.


Naukowcy Instytutu Rosella z Kanady przedstawiają nowy probiotyk PROBACTI 4 Enteric

PROBACTI 4 Enteric jako jedyny zawiera kombinację czterech bakterii:
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei rhamnosus, Lactococcus lactis, Bifidobacterium bifidum,

posiada formę kapsułki zawierające 3 miliardy bakterii, gwarantuje 3 miliardy żywych bakterii do końca terminu ważności preparatu, a po zażyciu 3 miliardy żywych, aktywnych bakterii zdolnych do kolonizacji jelita cienkiego* co zapewnia unikalna technologia ENTERIC** zastosowana przy produkcji kapsułki dojelitowej.

dawkowanie: 1 kapsułkę dziennie popić szklanką wody niezależnie od posiłku i pory dnia,
cena w aptece około 15zł ( za 10 kapsułek, czyli za 10 dni kuracji)

probacti4

* przy pasażu przez żołądek nie dłuższym niż 1 godzina.
 ** jakość technologii gwarantowana w standardzie GMP przez renomowany Instytut Russell Lallemand w Kanadzie.

Probiotyki - aktywne wspomaganie tradycyjnej terapii
Pozytywny wpływ bakterii fermentujących mleko na zdrowie człowieka znany był już w starożytności: Pliniusz Starszy nakazywał stosowanie sfermentowanego mleka w zaburzeniach żołądkowo - jelitowych. Jednak dopiero w XX wieku Ilia Miecznikow rosyjski laureat nagrody Nobla w swoich badaniach naukowych udowodnił korzystny wpływ bakterii fermentacji mlekowej na zdrowie człowieka.
Drobnoustroje te są zaliczane dzisiaj do probiotyków (z greki "dla życia"). Charakteryzuje je to, że występują w żywności, a po spożyciu są zdolne do przeżycia w przewodzie pokarmowym i korzystnie wpływają na zdrowie gospodarza. Bakterie fermentacji mlekowej (lactic acid bacteria -LAB: Lactobacillus acidophilus, L. bulgaricus, L. casei ssp. rhamnosus, L. casei Sirota. Inne bakterie probiotyczne to Bifidobacterium bifidum, Lactococcus lactis.

Spektrum fizjologiczne działania mikroorganizmów probiotycznych, stanowiących mikroflorę jelitową, wydaje się bardzo szerokie. Obecnie uwagę badaczy przykuwa ich udział w procesach odżywczych i obronnych. Chociaż mechanizm działania jest złożony i jeszcze nie w pełni poznany, już dzisiaj wiadomo, że:

 

  • obniżają pH treści jelitowej (w wyniku fermentacji węglowodanów w tym laktozy i produkują krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) oraz kwasy organiczne, co zwiększa rozpuszczalność soli, wapnia i magnezu)
  • stymulują motorykę jelita i zwiększają transport międzykomórkowy wapnia i magnezu w jelicie grubym
  • hamują wątrobową syntezę kwasów tłuszczowych, jelitowe wchłanianie glukozy
  • zmniejszają populację patologicznych mikroorganizmów w jelitach, w wyniku rywalizowania z nimi o pokarm, co ogranicza możliwość wystąpienia reakcji zapalnej i/lub alergicznej
  • zmieniają czynności układu immunologicznego jelita
  • stymulują różnicowanie limfocytów,
  • zwiększają syntezę przeciwciał,
  • zwiększają ilość i aktywność komórek żernych
  • utrudniają kolonizację patologicznych bakterii w drogach moczowych.


Dążenie do pełnego wyjaśnienia mechanizmu działania bakterii probiotycznych znajduje wyraz szeroko zakrojonych, intensywnych badaniach naukowych dotyczących ich korzystnego wpływu dla zdrowia człowieka. Wyniki tych prac publikowane są w renomowanych czasopismach naukowych. Dotychczas niewątpliwie korzystne działania probiotyków wykazano w:

  • antykoterapii,
  • biegunkach infekcyjnych,
  • nawykowych zaparciach, chorobach zapalnych jelit,
  • terapii onkologicznej,
  • długotrwałej obniżonej odporności w przeszczepach narządów i tkanek,
  • alergiach pokarmowych,
  • nietolerancji laktozy,
  • zakażeniach układu moczowego,
  • profilaktyce osteoporozy.


Warto też pamiętać, że probiotyki nie stwarzają żadnego zagrożenia w czasie ich stosowania. Nigdy też nie stwierdzono działań niepożądanych w czasie terapii.

Wciąż aktualny aforyzm Hipokratesa "Natura leczy, lekarz obserwuje" najlepiej charakteryzuje korzyści płynące ze stosowania probiotyków.

Na podstawie: terapia 2002, 2; Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2002; 4; Nowa Pediatria 2001; 26. dr n. med. Artur Pudło  specjalista chorób wewnętrznych


powrót >>


Indywidualna dieta odchudzająca

Odchudzanie z gwarancją sukcesu!

szukaj Szukaj w serwisie:


Domena na sprzedaż lub wynajem

Kup teraz: 90 000 euro + VAT
Wynajem: 300 euro + VAT / miesiąc

Masz pytania? Ciekawą propozycję współpracy? Napisz: biuro@suplementydiety.pl

Polecamy:

Pasożyty

Czy wiesz jakie są objawy pasożytów? Czy nie obawiasz się, że możesz nieświadomie być zakażonym? Tasiemiec, lamblie, glista... Lista jest potencjalnie długa.
Pasożyty - objawy i profilatyka >>

Czy kawa może zaszkodzić?

Od czasu do czasu w mediach pojawiają się informacje na temat wpływu kawy na nasze zdrowie. Okazuje się, że kawa ma o wiele większy wpływ na nasz organizm, niż było to do tej pory uważane.
Aspekty zdrowotne kawy >>


modlitwa w drodze



Newsletter:

Zapisz się i wygrywaj nagrody!


Wśród osób, które subskrybują newsletter, co miesiąc losowane są kupony rabatowe ufundowane przez
naszych partnerów!

Korzystając z serwisu akceptujesz regulamin.

O nas | Reklama | Współpraca | Apteki z uśmiechem