Zamknij komunikat |X|

Wykorzystujemy pliki cookies. Nie zawierają one żadnych danych osobowych, służą jedynie w celach: œwiadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane urządzeniu, którego używasz do oglądania tej strony. Zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej na ten temat >>

suplementy diety
Attibassi
Popularne: suplementy diety, aloes, odchudzanie, diety, dieta indywidualna, odrobaczanie, odrobaczanie ludzi, pasożyty, żurawina, zapalenie dróg moczowych, kuracja oczyszczająca

Guarana

Na energię i werwę

Zawarta w guaranie naturalna kofeina działa na organizm pobudzająco. Usuwa uczucie znużenia, objawy zmęczenia i wyczerpania co powoduj znaczącą poprawę zdolności kojarzenia. Każda kapsułka dodaje energii i werwy, zwiększa aktywność, usuwa zmęczenie i senność. Niezastąpiona dla osób znużonych i zmęczonych, oraz w okresach wymagających zwiększonej koncentracji np. podczas wzmożonej nauki czy nocnej jazdy samochodem.
Guarana Forte wzbogacona jest dodatkiem bioperiny, która wpływając na zwiększenie bioprzyswajalnośći składników aktywnych potęguje moc działania preparatu. Bioperina jest jedyną formą piperiny o potwierdzonej skuteczności i bezpieczeństwie, jej właściwości sprawdzone zostały w badaniach klinicznych a metoda pozyskiwania zastrzeżona patentem.

Guarana - pochodzenie
Ojczyzną guarany jest Wenezuela i północna Brazylia. Nazwa "guarana" pochodzi od nazwy plemienia Guarani, które od wieków zajmuje się uprawą tej pnącej rośliny. Indianie przypisywali jej magiczne właściwości i do dzisiaj wykorzystują ją jako lekarstwo w dolegliwościach żołądkowych, jako środek przywracający siłę i usuwający zmęczenie oraz panaceum uśmierzające ból, obniżające gorączkę i łagodzące objawy głodu.

Guarana - nazwa
Nazwa łacińska Guarany - Paullinia cupana pochodzi od imienia niemieckiego botanika C.F. Paulinii, który odkrył i opisał roślinę w XVIII wieku.

Guarana - substancje czynne i ich działanie:
Badania nad chemiczną strukturą guarany rozpoczęto już 1826 roku. Wtedy to von Matius wyizolował z guarany białą krystaliczną substancję znaną obecnie pod nazwą kofeiny. Głównymi substancjami czynnymi guarany są: kofeina, teobromina i teofilina które należą do grupy związków nazywanych metyloksantynami (alkaloidy). Substancje te występują również w kawie, herbacie, yerba mate, nasionach kakaowca czy rośliny cola i są dobrze znane jako związki stymulujące układ nerwowy. Opisując zawartą w guaranie kofeinę często używa się nazwy guaranina głównie po to aby utwierdzić odbiorcę w przekonaniu, że substancja, aktywna guarany jest związkiem bardziej naturalnym lub w jakiś sposób różniącym się od kofeiny. Nie jest to prawdą. Guaranina to kofeina. Jest to ta sama substancja, która występując w różnych roślinach otrzymuje też różne nazwy jak guaranina, mateina (yerba mate), teina (herbata).

Guarana podobnie jak kawa jest stymulantem, co oznacza, że:

  • poprawia percepcję,
  • podnosi poziom energii,
  • eliminuje uczucie znużenia,
  • orzeźwia,
  • większa jasność umysłu i wzmaga koncentrację uwagi,
  • usuwa zmęczenie,
  • zwiększa wytrwałość i odporność fizyczną,
  • stymuluje układ krążenia i układ oddechowy.

Pozostałe związki, których obecność potwierdzono w guaranie to polifenole i olejki eteryczne.

Kofeina

Historia zastosowania kofeiny
Pomimo tego, że herbatę spożywano w Chinach od tysięcy lat, pierwsze udokumentowane zastosowanie kofeiny w napojach z przeznaczeniem farmakologicznym datuje się na XV wiek. Są to zapiski jednego z Sufich z Yemenu, który spożywał kawę po to aby nie usnąć w czasie modlitwy. W XVI wieku w Istambule, Kairze i Mekce istniały już pierwsze kawiarnie gdzie spożywano kawę. W XVII wieku powstały pierwsze kawiarnie w Europie. Po raz pierwszy wyizolowano czystą kofeinę w 1819 roku. Dokonał tego niemiecki chemik Friedrich Ferdinand Runge. Według legendy dokonał tego za namową Johana Wolfganga Goethego.

Działanie kofeiny
Kofeina jest substancją o wielokierunkowym działaniu, stymulująca centralny system nerwowy, stosowaną powszechnie w stanach ogólnego przemęczenia, ospałości i osłabienia. Dawka od 100 do 200 mg zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne, poprawia koordynację ruchową, zmniejsza senność, stymuluje układ krążenia i oddechowy. Stosowana również jako lek w ostrym zatruciu alkoholem, w zapaści, niedociśnieniu, stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Jej nadmiar powoduje wypłukiwanie magnezu. W większych dawkach (powyżej 0,5g) powoduje podniecenie, bicie serca, a nawet skurcze tężcowe.
Kofeina dobrze rozpuszcza się w wodzie i szybko wchłania w organizmie. Najwyższe stężenie w osoczu występuje zwykle w 45-60 min. po przyjęciu pojedynczej dawki 250 mg. Regularne zażywanie kofeiny prowadzi do stanu tolerancji, czyli zmniejszenia reakcji organizmu na dotychczasową dawkę substancji.

Symptomy jakie wywołuje kofeina mogą utrzymywać się od kilku do nawet 12 godzin, jednak już po około czterech dniach regularnego zażywania organizm uodparnia się na większość z nich. Kofeina zwiększy ciśnienie krwi i tętno u osoby pijącej kawę po raz pierwszy, natomiast po długotrwałym piciu nie spowoduję żadnych znaczących czy zauważalnych zmian.

Wielu naukowców jest zgodnych co do tego, że kofeina ma korzystny wpływ na przemianę tłuszczową w organizmie dzięki czemu:

  • poprawia proces redukcji nadwagi (stymuluje proces wykorzystywania tłuszczów jako źródła energii),
  • opóźnia pojawienie się zmęczenia mięśni,
  • podnosi wytrzymałość oraz poprawiają wyniki podczas nieprzerwanych ćwiczeń o umiarkowanej intensywności np. w czasie wysiłku trwającego ponad 15 minut.

Kofeina jest środkiem ergogenicznym (pracotwórczym). Niewielkie dawki kofeiny przyjmowane na 1do 2 godzin przed wysiłkiem znacznie poprawiają wytrzymałość oraz zmniejszają zmęczenie.

Średnia dawka kofeiny to około 100 mg. Dla porównania 1 filiżanka kawy rozpuszczalnej o pojemności 190 ml wynosi 75 mg a kawy parzonej – 85 mg.

Dodatek BIOPERINE.
Bioperina ma znaczący wpływ na mechanizmy przy pomocy, których organizm kontroluje dostępność składników odżywczychi innych substancji do komórek, czyli mówiąc inaczej Bioperina korzystnie wpływa na przyswajalność substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych, tym samym zwiększa siłę działania suplementów diety, do których jest dodawana.
Bioperina to standaryzowany wyciąg otrzymywany z owocu pieprzu czarnego (Piper nigrum) lub z owoców pieprzu długiego (Piper longum). Wyciąg zawiera 95 % piperiny (substancji czynnej występującej w owocach), która może być aplikowana łącznie z różnorodnymi substancjami odżywczymi sprzyjającymi zdrowiu człowieka. Bioperina posiada zdolność zwiększania absorpcji różnych uzupełniających substancji odżywczych w istotny sposób, dzięki czemu wpływa na wzrost ich biodostępności. Bioperina jest jedyną formą piperiny jaka uzyskała patent za zdolność zwiększania bioprzyswajalności składników odżywczych, jest jedyną formą piperiny, która przeszła badania kliniczne w USA potwierdzające jej bezpieczeństwo i skuteczność działania w suplementach diety.
Jak działa Bioperina. Proces metaboliczny odpowiedzialny za wytwarzanie energii na poziomie komórkowym w ludzkim organizmie jest nazywany termogenezą. Termogeneza jest identyfikowana głównie jako czynnik odgrywający kluczową rolę w utrzymywaniu tempa spalania tłuszczu w organizmie, ale jest ona również określana jako proces odgrywający integralną rolę w przyswajaniu pożywienia oraz substancji odżywczych, które konsumujemy na co dzień. Termogeneza uruchamia mechanizmy związane z trawieniem oraz procesem wchłaniania przebiegającym w przewodzie pokarmowym. Bioperina jako opatentowana forma piperiny usprawnia naturalną termogeniczną aktywność organizmu skąd pochodzi jej określenie Thermonutrient® - substancja zwiększająca termogenezę.

Badania kliniczne.
Subtelne ale silne właściwości Bioperiny zostały zmierzone w badaniach klinicznych przeprowadzonych na grupie zdrowych wolontariuszy w USA. W badaniach tych mierzono poziom przyswajania 3 substancji należących do odrębnych kategorii:

  • substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (beta karoten);
  • substancji rozpuszczalnych w wodzie (witamina B6);
  • substancji należących do grupy związków mineralnych (selenometionina);
  • przy udziale bioperiny i bez jej udziału (grupa kontrolna);

Stopień przyswajania beta karotenu, witaminy B6 i selenometioniny w przewodzie pokarmowym określono mierząc poziom badanych substancji we krwi. Porównując wyniki uzyskane w obu grupach: kontrolnej – gdzie wolontariuszom podawano substancje odżywcze bez bioperiny oraz grupie, w której podawano je łącznie z bioperiną, stwierdzono istotny wzrost przyswajalności substancji odżywczych. Poziom absorpcji selenometioniny wzrósł o 30 %, beta-karotenu o 60%, witaminy B6 nieco powyżej 60%. We wszystkich badaniach zastosowano dawkę bioperiny równą 5mg. Znak towarowy Bioperine jest własnością firmy Sabinsa Corporation.

Dawkowanie
1 kapsułka 2 razy dziennie.

< ważne - nota prawna >

Wybierz suplement diety / substancję aktywną:

Nota prawna

Przypominamy, iż informacje zawarte na tej stronie posiadają tylko i wyłącznie charakter informacyjny. Wykorzystanie ich bez konsultacji z lekarzem może przynieść rezultaty odwrotne do zamierzonych. Przed użyciem koniecznie należy zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.

Portal suplementydiety.pl nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikające z wykorzystania treści prezentowanych w serwisie. W myśl przepisów prawa substancje noszące miano suplementów diety nie mają charakteru leczniczego i nie są lekami.

W myśl definicji suplementy diety to dodatki stanowiące uzupełnienie codziennej diety. Pisząc inaczej, suplementy diety można nazwać składnikami żywności, których stosowanie przynosi wymierne korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Ich używanie wzbogaca codzienną dietę, w której może brakować niektórych ważnych substancji, takich jak minerały czy witaminy.

Indywidualna dieta odchudzająca

Odchudzanie z gwarancją sukcesu!

szukaj Szukaj w serwisie:


Domena na sprzedaż lub wynajem

Kup teraz: 90 000 euro + VAT
Wynajem: 300 euro + VAT / miesiąc

Masz pytania? Ciekawą propozycję współpracy? Napisz: biuro@suplementydiety.pl

Polecamy:

Pasożyty

Czy wiesz jakie są objawy pasożytów? Czy nie obawiasz się, że możesz nieświadomie być zakażonym? Tasiemiec, lamblie, glista... Lista jest potencjalnie długa.
Pasożyty - objawy i profilatyka >>

Czy kawa może zaszkodzić?

Od czasu do czasu w mediach pojawiają się informacje na temat wpływu kawy na nasze zdrowie. Okazuje się, że kawa ma o wiele większy wpływ na nasz organizm, niż było to do tej pory uważane.
Aspekty zdrowotne kawy >>


modlitwa w drodze



Newsletter:

Zapisz się i wygrywaj nagrody!


Wśród osób, które subskrybują newsletter, co miesiąc losowane są kupony rabatowe ufundowane przez
naszych partnerów!

Korzystając z serwisu akceptujesz regulamin.

O nas | Reklama | Współpraca | Apteki z uśmiechem